Forum voor Kunstpromotie in Antwerpen
Get Adobe Flash player

 

Kunstambachten: schilderen, fresco, mozaïek, restauratie van olieverfschilderijen – fijnschilderen

WAAR: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Wilrijk, Valkstraat 74, 2610 Wilrijk

WANNEER: 8 lesuren per week, te kiezen uit dinsdagavond en woensdagavond van 18.30 tot 22u, vrijdag van 13.30 tot 17u of zaterdag van 9 tot 12.30u.

LEERKRACHT: Griet Ameeu

WAT: Bij ons gaan theorie en praktijk hand in hand. In een ongedwongen sfeer kunnen studenten op creatieve wijze oude schildertechnieken bestuderen of oude olieverfschilderijen restaureren. Het programma kunstambachten kan velen bekoren omwille van het gevarieerde aanbod van technieken en materialen. Er zijn vele toepassingen mogelijk met olieverf, tempera, fresco, verf op basis van warme bijenwas, glansgoudvergulding, eglomisé, mozaïek, marquetterie met houtfineer.
Ieder werkt gestadig aan zijn eigen ontwikkeling of kan in teamverband functioneren. Men fotografeert de verschillende stappen van het werkproces, zodat er een naslag is van de vorderingen in de verschillende werkfasen. In de bibliotheek kan je opzoekingen doen in gespecialiseerde boeken.
Het schilderen van kopieën naar het voorbeeld van oude meesters is een belangrijk item in het eerste jaar om de techniek van het fijnschilderen te beheersen. Afgestudeerden hebben al vaak de weg gevonden naar de arbeidsmarkt in zowel het museale circuit als in de privésector. Het getuigschrift geeft aan jongeren de mogelijkheid om een succesvolle loopbaan te vinden, waar ze mits het nodige verantwoordelijkheidsgevoel, sterke resultaten neerzetten.